KRŮTÍ STEHNA SE ŠALOTKAMI (KRÁLIČÍ STEHNA)
ČAS NA PŘÍPRAVU
- Příprava: 10 min
- Vaření: 2 hodiny
POČET PORCÍ
- 4 porce
SUROVINY
- 3-4 krůtí nebo králičí stehna
- 15 malých šalotek nebo malých žlutých cibulí (asi 750 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml drůbežího vývaru
- 400-500 g rajčat v konzervě
- 4 snítky tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl a čerstvě namletý pepř
PŘÍPRAVA
Rozpálíme troubu na 220 stupňů. Na plotně v kastrolku vhodném do trouby rozehřejeme olej a osmahneme na něm omytá, osušená a osolená stehna ze všech stran dozlatova, asi 3 minuty z každé strany. Pak je vyndáme a dáme stranou. Na olej hodíme šalotky, vcelku a oloupané, nebo cibuli a opékáme asi 10 minut až začnou karamelizovat. Poté přidáme česnek a ještě asi minutu opékáme. Dále přilejeme vývar, rajčata a přidáme bobkové listy. Do kastrolu vrátíme maso, vše osolíme, opepříme a pokryjeme tymiánem, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Dusíme asi 30 min při 220st C, poté snížíme teplotu a pečeme ještě 1 a ½ - 2 hodiny podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem sundáme poklici a stehna občas podlejeme.
Jako přílohu můžeme podávat různá zeleninová pyré nebo třeba pečené batáty.
Tato sekce je nyní zamčená.