ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ MASO S DÝŇOVÝM PYRÉ

ČAS NA PŘÍPRAVU

  • Příprava: 15 min
  • Vaření: 60 min

POČET PORCÍ

  • 2 porce

SUROVINY

Pyré:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 1 lžíce ghí másla
  • špetka skořice, kurkumy, muškátového oříšku, může být i koření garam masala
  • sůl, pepř
  • vepřová panenka

PŘÍPRAVA

Dýni rozřízneme na 4 kusy, vydlabeme semínka a dužinu, dáme na plech s pečícím papírem řezem dolů a podlijeme vodou. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 45 minut, dokud dýně není měkká. Poté necháme vychladnout a vydlabeme dužinu, kterou vložíme do misky, přidáme rozpuštěné máslo, koření a tyčovým mixerem rozmixujeme na pyré.

Nejprve si rozehřejte troubu na 220 stupňů a v mezičase si očistěte maso. Potřebuje zbavit všech viditelných povrchových blan. Maso před pečením stačí osolit a jemně potřít na povrchu olejem, případně přidejte další koření dle chuti. Pokud máte po ruce kuchyňský provázek, stáhněte jím maso do pevnějšího tvaru. Pak položte na plech a vložte do horké trouby.

Půlkilový kousek masa potřebuje 30-35 minut v troubě, aby se upekl tak akorát, větší a silnější kousek chce o 5-10 minut víc. Správně propečenou panenku poznáte snadno. V místě, kde je nejsilnější, čili někde uprostřed, by měla pružit jako guma na gumování.

Během pečení maso nepotřebuje žádnou péči. Nepotřebuje přikrývat, podlévat, přelévat, nic. Nechte na něj nerušeně působit horký suchý žár trouby.

Po upečení maso vyndejte z trouby, nechte ho pět minut vydechnout, následně rozkrájejte na plátky a servírujte. Budete k němu muset přidat nějakou studenou omáčku, protože šťáva z plechu je buď žádná, nebo nedostatečná.

TIP:

Před vložením do trouby je vhodné panenku krátce orestovat na pánvi ze všech stran a tím ji krásně zatáhnete. Na zbylém výpeku lze připravit omáčku, stačí lžička ghi-másla, na drobno pokrájená malá cibulka nebo šalotka, kterou pražíme dokud nezesklovatí. Následně zaprášíme lžičkou hladké mouky a poté následně rozředíme troškou studené vody. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Omáčku lze dochutit kurkumou, nebo jen mletým pepřem a bylinkovou solí. Lze přidat i trošku červeného vína. Fantazii se meze nekladou.

Tato sekce je nyní zamčená.

  1. Pokud nejste členy programu, vstupte do něj zde.
  2. Pokud již jste členy programu, přihlaste se zde.

 
« První jídlo Třetí jídlo »

© 2014-2025

Realizace: CCN plus s.r.o.