KRŮTÍ BYLINKOVÝ STEAK S BATÁTOVÝM PYRÉ
ČAS NA PŘÍPRAVU
- Příprava: 10 min
- Vaření: 60 min
POČET PORCÍ
- 2 porce
SUROVINY
-
Pyré:
- 1 větší batáta
- 1 lžíce ghí másla
- špetka skořice, kurkumy, muškátového oříšku, může být i koření garam masala
- rostlinné mléko
- sůl, pepř
-
Steak:
- 400 g krůtí steak
- olivový olej
- 1 lžička ghí másla
- bylinky: provensálské, bylinková sůl
- šťáva z ½ citronu
- 100ml vývaru
PŘÍPRAVA
Batátu oškrábeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody (jako brambory). Až je měkká, rozmixujeme spolu s trochou teplého mléka a rozpuštěným ghí máslem na pyré. Alternativou je použití rostlinného mléka, troška vody, případně šlehačka ke šlehání 33%.
Pokud je krůtí steak veliký, můžeme jej rozdělit na menší kousky, které dáme do misky. Do té nalejeme 1 - 2 lžíce oleje, ve kterém promícháme s bylinkami a maso v něm necháme chvíli marinovat.
Poté vložíme na rozpálenou pánev a zprudka smažíme z každé strany asi 3 minuty. Maso vyjmeme a do výpeku nalijeme vývar, šťávu z citronu a ještě alespoň lžičku bylinek a osolíme bylinkovou solí. Necháme chvíli redukovat. Nakonec vmícháme kousek ghí másla a vložíme na chvíli zpět maso k prohřátí. Na pyré a maso nalejeme šťávu, která je příjemně kyselkavá a skvěle nám pyré i maso dochutí.
Tato sekce je nyní zamčená.